Verta, hikeä ja kyyneliä sekä hienoja sertifikaatteja

28.01.2021

Kasvuyritys 2019 ja 2020 High Peak Finland Oy

Tilattiin kovaa kasvua ja sitä tuli. Sitä saa mitä tilaa, vai saako? Kasvu ei ole tullut ilmaiseksi, eikä helpolla.

Kiitos Kauppalehti Kasvuyritys -sertifikaateista – High Peak on saanut sellaisen kaksi vuotta peräkkäin 2019 ja 2020 sekä tytäryhtiömme Rotor Form vuonna 2020. Kaikki ei aina kuitenkaan ole niin kaunista ja kultaista, miltä ensivaikutelma saattaa tuntua. Tunnustukset tehdystä työstä tuntuvat joka tapauksessa hyvältä.

Vuoden 2016 lopulla päätimme ottaa strategiaksi ”Lähtökiihdytys kohti uusia huippuja”. Tätä strategiaa on innolla, rohkeastikin ja periksi antamatta toteutettu vuodesta 2017 alkaen. 

Kasvu ei tietenkään ole ollut itsetarkoitus, mutta se on hyvä tavoite muiden tavoitteiden mukana. Sille annettiin lupa tulla, jos olisi tullakseen. Matkalla kohti uusia huippuja saimme samalla myös paljon muuta. Henkilökunta joutui äärirajoille tehdessään parastaan alkuun samalla porukalla. Otimme käyttöön uutta erppiä ja muuta tekniikkaa, jota parhaamme mukaan yritimme oppia käyttämään jatkuvassa kiireessä. Hankimme paljon uusia alihankkijoita ja yhteistyökumppaneita. Kauppa kävi ja asiakkaat pysyivät tyytyväisinä!

Panostimme myös maailman valloitukseen. Se tarkoitti tapahtumia ja kansainvälistä verkkokauppaa – suuren maailman meininkiä. Kaiken kaikkiaan organisoimme tapahtumatuotteet noin viiteenkymmeneen tapahtumaan, joista kolmekymmentä järjestettiin ulkomailla Australiaan ja Keniaan asti. Henkilökuntaa palkkasimme jokaisesta kohdemaasta auttamaan myyntipisteissä. Mukana seurasivat isot investoinnit varastoon, henkilökuntaan, kalustoon ja uuden oppimiseen.

Kaikki kävi pieneksi: toimitilamme, varastomme ja myyntikojumme. Tarvitsimme muun muassa kontteja myymälöiksi ja trailereita kuljetuksiin. Varasto siirrettiin ensin Puolaan ja vuoden päästä takaisin Suomeen. Eri maiden verotuskäytännöt, tullit ja monet maakohtaiset asiat vaativat talousosastoltamme paljon selvittelyä.

Kassa alkoi hyvän kasvun kautta ”vinkumaan”. Omistajat kiinnittivät talonsa ja takasivat lainoja, jotta pankit pysyivät rauhallisina ja kasvu sai jatkua. Organisaatio paisui. Hyviä ammattilaisia oli jo joka tehtävään, kuten pitikin. Samalla seurasi tietenkin jatkuva muutos organisaatioon ja toimenkuviinkin. Tilanne eli kasvun mukana aika vauhdikkaasti. Kasvu oli hurjaa mutta myös hallitua.

Maaliskuu 2020 pudotti meidät polvilleen. Rallitermiä lainatakseni ”ajoimme kaasu pohjassa päin seinää”. WRC eli rallin MM-sarja tapahtumineen oli isoin tapahtumatuoteasiakkaamme, joka alkoi perua ralleja pakon edessä. Samoin tapahtui saman MM-sarjan Neste Rallylle Suomessa. Pori Jazz peruttiin, Leijonat saivat pelata vain rajatulle yleisömäärälle jne. Tapahtumat sulivat alta, ainoastaan tapahtumien tuotteet pysyivät varastossa.

Maaliskuun tapahtumilla oli voimakas vaikutus myös perusbisnekseemme. Liikelahjat ja muut huomioimistuotteet eivät tuntuneet olevan keväällä muodissa. Liikevaihtomme sukelsi reippaasti.

Olimme kohta korviamme myöden kusessa! Siitä huolimatta hienoja sertifikaatteja sateli. Laitamme ne koristamaan seinää ja muistuttamaan kasvunajoista. Ne tsemppaavat meitä edelleen. Emme anna periksi.

Saimme nopeasti tarvittavat säästötoimet päälle ja liiketoiminnan uudelleen suunnittelua. Keskityimme samanaikaisesti säästöihin ja myynnin tehostamiseen uusilla tuotteilla ja palveluilla. Monia tuotteita meillä oli jo valmiina, kohdistimme ne nyt uusiin osoitteisiin.

Kehitimme mm. etähuomiointia, kotiin helposti postitettavia tuotteita, henkilökunnan hyvinvointiin liittyviä tuotteita, asiakkaan huomiointiin tarvittavia apuvälineitä.

Tämä toimii ja myynti on lähtenyt palautumaan entiselle tasolle. Loppuvuonna tilanteemme on jo kääntynyt hyväksi. Aloitamme uuden vuoden palaamalla kasvustrategiamme äärelle.

Suurella sydämellä ja korkealla ammattitaidolla on henkilökuntamme selvinnyt. Asiakkaistamme on kantanut koko porukka vastuuta. Asiakkaat meidät pitävät pystyssä. Asiakastyytyväisyys on mitattu huippuun! Kiitos SAMK yhteistyöstä.

Hyvällä mielellä keskitymme uuteen kasvuun ja liiketoimintamme perusasioihin, jatkuvasti toimintaa hioen.

 

Teijo Virtanen
toimitusjohtaja
High Peak Finland Oy