Vieraskynä: Lahjaksi muistoja

24.02.2021

Festaripaita kuljettaa mukanaan muistoja kuplivasta nuoruudesta, naurusta ja uusista tuttavuuksista. Sloganilla koristeltu reppu taas muistuttaa sanoista ja kiitoksista, joilla moni yhteinen kokemus lyötiin historiakirjoihin. Aina sitä katsoessani sydämessäni läikähtää, miten repun antajan kanssa teimmekään töitä yhdessä itseämme säästelemättä.

Muistaminen tarkoittaa kykyä tallentaa ja palauttaa mieleen asioita, tietoja ja kokemuksia. Viestintätoimistossa usein pohdimme, miten herättää ja pitää huomio ja miten jäädä mieleen. Yrityksen tärkeimpiä tehtäviä on miettiä, miten se voisi olla jollekin tärkeä – kenties jopa korvaamaton, mutta vähintään mieleenpainuva.

Lyhytkestoisesta muistista kai palautuu parhaiten mieleen tieto, johon liittyy aistikokemus. Viestin perille menemiseen ja asioiden omaksumiseen tarvitaan jotain nähtävää, hypisteltävää tai korvin kuultavaa, tai se voi olla tuoksua tai makua. Jotain, joka auttaa muistamaan. Muistettavia asioita voi yrittää painaa mieleen liittämällä ne johonkin käsinkosketeltavaan, osaksi jotain konkreettista. Yhteys säilyy niin kauan kuin asia elää mielessä tai näkyy silmissä.

Pitkäkestoisesta muistista palautuvat parhaiten mieleen kokemukset. Teko on aina viesti. Tarvitaan siis toimintaa luomaan tarinoita, jotka tuovat mukanaan tunteita. On vaikeampi muistaa, mitä joku sanoi kuin se, miltä sen kuuleminen tuntui. Tunteita voi säilöä kehyksiin tai vaaseihin, albumeihin, blogiin ja tekstiileihin – varmistuakseen, että muisto ei huomaamatta unohdu.

Pelkkä esine ilman merkittävää kokemusta, tunnetta tai liikuttavaa sanomaa on helposti tarpeetonta krääsää ja sielutonta roinaa. Jos esineellä on viesti, sillä on tehtävä. Mitä tärkeämpi viesti, sen arvokkaampi esine.

On erityistä olla jollekin erityinen. Se tarkoittaa, että on onnistunut olemaan hyvällä tapaa erilainen. Jokainen päivä on hyvä miettiä, miten yritys (ja ihminenkin) voi olla jollekin tärkeä. Sen ympärillä on hyvän muiston kokoinen tila.

Otan tänäänkin erään tietyn kupin kaapin ylähyllyltä. Kuppi sitoo mieleni menneeseen aikaan, joka on edelleen minulle tärkeä. Silloin siinä porukassa juotiin ämpäritolkulla kahvia ja yritettiin saada tolkkua tuntemattomasta. Mitä lahjoja ja niihin kuuluvia muistoja sinä säilytät?

Leena Roskala
Kumppania Oy