Heijastin – Pieni varuste, suuri vaikutus

11.09.2023

Tiesitkö, että jalankulkijaheijastin on suomalainen keksintö ja sen keksi 1950-luvulla pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti, joka kaipasi hevoskärryillensä parempaa näkyvyyttä pimeässä? Hän oivalsi, että kaksi ajoneuvoheijastimen puolikasta voi liimata yhteen ja lisätä siihen ripustuskoukun. Aluksi jalankulkijaheijastimet olivat jäykkiä prismaheijastimia, jotka perustuivat samanlaiseen valmistustekniikkaan kuin ajoneuvojen punaiset takaheijastimet. 1970-luvun puolesta välistä alkaen alettiin vaatteisiin kiinnitettävissä heijastimissa siirtyä taipuisiin, PVC-kalvosta valmistettuihin heijastimiin. Tänä päivänä meillä on hyvin monenlaisia heijastimia, sekä heijastavia näkyvyyttä lisääviä tuotteita. Jalankulkijaheijastin tunnetaan Suomen lisäksi oikeastaan vain Pohjoismaissa. Muualla maailmassa heijastin on outo asia.

Heijastavat tuotteet ovat oiva lisä pimeän ajan varustukseen, mutta aina kannattaa varmistaa, että on varustautunut myös oikealla heijastimella. Myytävien heijastimien tulee olla CE-hyväksyttyjä ja täyttää heijastinstandardin vaatimukset. Huhtikuussa 2023 astui voimaan uusi CE-standardi EN 17353:2020. Suurin muutos vanhaan standardiin verrattuna on, että riippuheijastimissa kiinnikkeen pituus tulee olla vähintään 10 cm. Vanhojen standardien EN 13356- ja EN 1150 mukaan tyyppihyväksyttyjä heijastimia ja heijastinliivejä on edelleen myynnissä, ja niitä voi myös huoletta käyttää.

Heijastin on turvallisuutta viestivä käytännöllinen mainoslahja, joka sopii kaikenikäisille. Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta. Heijastimia ei voi olla koskaan liikaa yllä. Heijastin tulee kiinnittää vaatteisiin tai laukkuun niin, että se pääsee heilumaan vapaasti. 360 asteen näkyvyyden saavuttamiseksi (näkyvyys kaikilta puolilta), on käytettävä vähintään kahta riippuheijastinta; vartalon vasemmalla sekä oikealla puolella. Erilaiset heijastavat elementit eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan toisiaan täydentäviä. High Peakilta löytyy useita keinoja, kuinka näyttää loistavalta! 

Tuotevalikoimassamme on näkyvyyttä lisääviä elementtejä aina päästä varpaisiin saakka. Kaikki tekstiilit on mahdollista varustaa heijastavalla painatuksella. Pistä heijastava pipo päähän ja hanki lisähuomiota liivillä, heijastinvaljailla tai heijastavalla repulla. Lenkkarit saat loistamaan kenkämerkeillä, pyöräillessä näkyvyyttä tehokkaasti tuo pinnakuoret, ja sateen sattuessa varjo heijastavalla tereellä. Bussipysäkillä kiinnität paremmin kuljettajan huomion heijastavalla korttikotelolla.

1.10. vietetään valtakunnallista heijastinpäivää, joka muistuttaa meitä tekemään turvallisia valintoja. 

Toivomme myös Sinun käynnistävän heijastinkauden, koska me välitämme. 

Näkyillään!

Loistavin terveisin,
High Peak Finland Oy

Ps. Kurkkaa myös Loistavat ideat -kuvastomme.