Suunto työhyvinvoinnin edistäjänä

05.10.2018

Työterveyslaitos määrittelee työhyvinvoinnin olevan ”monen tekijän summa, jonka toteuttaminen on sekä työnantajan että työntekijän vastuulla. Sillä on merkittävä myönteinen yhteys yritysten tulosmittareihin kuten tuottavuuteen, voittoon, asiakastyytyväisyyteen, työntekijöiden vähäisempään vaihtuvuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin.”

Vaikka työhyvinvointi kokonaisuudessaan onkin monen tärkeän palasen summa, niin keskitytään tässä blogissa työntekijän liikkumisen tärkeyteen ja siihen kannustamiseen. Lähtökohtana työhyvinvoinnille kuitenkin on ihmisen henkilökohtainen hyvinvointi, josta merkittävä osa tapahtuu työpaikan ja työajan ulkopuolella vapaa-ajalla.

UKK-instituutin julkaiseman liikuntasuosituksen mukaan aikuisen (18-64 vuotiaan) tulisi liikkua useana päivänä viikossa yhteensä ainakin 2t 30min reippaasti tai 1t 15min rasittavasti. Lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi kehittää ainakin 2 kertaa viikossa, esimerkiksi venyttelyllä, kuntopiirillä tai pallopeleillä. Valitettavan harva kuitenkaan pääsee näihin suosituksiin, sillä monella jää väliin vähintään toinen osioista.

Yksi hyvä tapa lisätä työntekijöiden kiinnostusta liikkumiseen ja erilaisiin arjen aktiivisuustekoihin on teknologia. Meille itsellemme, ja lukuisille asiakkaillemme, on hankittu henkilöstön käyttöön Suunto-kellot. Niiden tarkoitus on toimia kannustavana treenikumppanina, jotka antavat myös tärkeää tietoa harjoituksista, kehosta ja päivän aktiivisuudesta. Kellon käyttöön ottavan työntekijän ei tietenkään tarvitse olla huippu-urheilija tai aktiiviliikkuja, vaan sopiva malli löytyy kaiken tasoisille käyttäjille. Onkin tutkittu, että liikunnan lisääminen auttaa eniten juuri niitä, joiden työkyky on heikentynyt ja stressi korkealla.

Esimerkki hyödyllisestä ominaisuudesta vasta-alkajalle on uuden Suunto 3 Fitness-kellon luoma harjoittelusuunnitelma seuraaville seitsemälle päivälle käyttäjän kuntotason ja yleisen harjoitushistorian perusteella. Jos harjoittelu (esim. kävelylenkki) jää väliin tai käyttäjä innostuu liikkumaan suunniteltua enemmän, mukautuu harjoitussuunnitelma automaattisesti, ilman stressiä suunnitelman jatkosta. Kellon sykeohjaus harjoituksen aikana auttaa varmistamaan, että harjoittelu tapahtuu oikealla intensiteetillä. Lisäksi kello mittaa stressi- ja palautumistasoa päivän aikana, jotta käyttäjä voi varmistaa, että voimavarat riittävät koko päiväksi.

Suuntojen käyttö mahdollistaa myös erilaisten työpaikan sisäisten ryhmien perustamisen, jossa voi kollegoiden tsemppaamisen lisäksi kilpailla leikkimielisesti (lue=tosimielisesti tietenkin!) toisiaan vastaan aktiivisuudessa ja liikkumisessa. Työnantaja voi sitten palkita käyttäjiä hyvistä suorituksista, kuten kuntotason parantumisesta, suurista päivittäisistä askelmääristä tai pidentyneistä yöunista.

Omalla kohdallamme olemme huomanneet, että Suunnot ovat lisänneet intoa esimerkiksi työmatkaliikuntaan huomattavasti. Kerrytettyjä kilometrimääriä on mielenkiintoinen seurata, kunnon kehittymisen huomaa vaikkapa laskeneissa sykkeissä ja päivittäisen askeltavoitteen täyttymisestä tulee yksinkertaisesti hyvä mieli. Kuulee toimistolla usein myös keskusteltavan kellon kertomasta edellisen yön syvän unen määrästä. Kunnon koheneminen, hyvä mieli ja hyvä uni näkyvät varmasti omassa jaksamisessa ja levittävät sitä kautta hyvää ympärilleen.

Alkaa olla kulunut lausahdus, mutta muistatteko miten paljon se yksi sairauslomapäivä maksaakaan työnantajalle? Noin 300 euroa. Investointi tuotteeseen, jonka avulla auto vaihtuu helpommin työmatkalla fillariin, hissi työpaikalla portaisiin ja nukkumaanmeno aikaistuu edes tovin verran, maksaa itsensä hyvinkin nopeasti takaisin.

High Peak on Amer Sports Suomi Oy:n valtuuttama kumppani Suunnon BtoB-myynnissä. Siksi saat meiltä asiantuntevan palvelun, käyttötarpeeseen sopivat laitteet ja halutessasi käyttökoulutuksen tai käyttöönotto-opastuksen, joiden avulla teidänkin työntekijät kannustetaan liikkumaan ja huolehtimaan hyvinvoinnistaan entistä enemmän. Ole yhteydessä omaan yhteyshenkilöösi tai myynti@highpeak.fi, niin kerromme lisää.

Tekstin kirjoittaja on High Peakin Tuotepäällikkö Mika Henttonen, joka osaa luetella kaikkien Suuntojen ominaisuudet vaikka unissaan - sen näkee myös Suunnon tarjoamasta unianalyysistä.