Vieraskynä: Ympäristöä ajatellaan enemmän myös liikelahjoissa

31.08.2021

Atte Borgenström Reforest Finland Oy

Jos maailman eniten saastuttavista energiantuotantolaitoksista "paras" eli pahin 5% vaihtaisi hiilen maakaasuun, globaalit hiilidioksidipäästöt tippuisi lähes kolmanneksella nykyisestä, selviää Coloradon yliopiston tutkimuksesta. Eli muutaman yrityksen toimilla voitaisiin tiputtaa maailman hiilidioksidipäästömääriä äärimmäisen paljon. Itselläni ensimmäinen ajatus mikä tästä tutkimuksen löydöksestä herää on se, että mitä merkitystä on esimerkiksi yksittäisen Suomalaisen yrityksen toimilla, saati vähän vastuullisemmalla liikelahjalla?

Vastausta kun pohtii tarkemmin, on pienelläkin vastuullisella valinnalla suuri merkitys. Ensinnäkin ympäristöasioissa ei ole varaa vapaamatkustaa. Ei voida mennä piiloon ajatuksen taakse, että omalla tekemisellä ei ole merkitystä. Olkoonkin että omien tekemisten merkitys saattaa todellisuudessa olla häviävän pieni. Vastuullisesti toimiva yritys näyttää esimerkkiä muille. Yhden yksittäisen yrityksen panos ilmastolle saattaa olla vähäinen, mutta isommalla joukolla muutoksia saadaan aikaan. 

Jos jätetään hetkeksi ympäristövastuullisuuden perimmäinen tarkoitus, eli ympäristön hyvinvointi pois ja mietitään puhtaasti liiketoimintaa, vastuullinen toiminta saa vielä enemmän perusteluja puolesta. Vastuullisuus ei pelkästään myy, vaan se vaikuttaa monella tapaa yritysmielikuvaan. Vastuullisella toiminnalla on positiivisia vaikutuksia esimerkiksi työnantajamielikuvaan, kilpailutuksiin tai rahan arvoon.

Miten sitten vastuullinen liikelahja sopii tähän kuvaan? Oma fiilikseni on, että lahjan saamisessa ja antamisessa aineettomat lahjat ovat jatkuvasti nouseva trendi. Aineelliset lahjat pysyvät varmasti jatkossakin suosittuina, mutta esimerkiksi fyysisen lahjan kylkeen istutettu puu lahjan aiheuttamaa ilmastokuormaa keventämään on loistava idea. Myös se, että ostaa liikelahjansa yritykseltä, jolla on aito halu kantaa vastuunsa ympäristön puolesta, on iso juttu.

Ehdotus: Mitä jos tänä jouluna perinteisen fyysisen lahjan kylkeen istutettaisiin jokaiselle työntekijälle "joulukuusi" joka sitoo elinkaarensa aikana huomattavan määrän hiilidioksidia ilmakehästä. Pieni juttu, mutta kun jokainen sen tekee, on sillä iso vaikutus. Ja näitä puitahan saa tottakai High Peakilta :) 

Atte Borgenström 
Toimitusjohtaja, Reforest Finland Oy