Älä anna lahjaa täynnä tyhjää

01.10.2021

Liikelahjaa antaessa lasinen valinta voi tuntua hyvältä ja turvalliselta. Assistentin pitkäripaisesta noutamat laatikot ratkaisevat lahjapulmat kätevästi ja helposti, ja kaikkihan pitävät viinistä. Vai onko sittenkään näin?  Aukaistaanpa lahjaksi saatu viinipullo.

Tuoksussa on viime tippaa, persoonattomuutta ja massahankinnan hajua.

Sävy on haalea ja väritön. Joukossa tummempia kohtia, joita on vaikea tunnistaa: Onko vastaanottajalla tai vastaanottajan perheellä ongelmallista suhtautumista alkoholiin tai vakaumuksellisia periaatteita?

Ensimaku on neutraali, mutta ei mieleenpainuva. Ilman pakettikorttia on hyvin vaikea sanoa viinin alkuperää, sehän hukkui jo siinä vaiheessa, kun pullo sullottiin hyllyyn muiden vastaavien kanssa.

Jälkimaku on olematon, nopeasti unohtuva. Huomio siirtyy huomaamatta muihin lahjoihin: Tyylikkääseen dekantteriin ja laseihin jotka on saatu kilpailijalta, harteilla lämmittävään shaaliin, moleskine-muistikirjaan joka lepää pöydällä. Ajatus alkaa karkailemaan lahjojen antajiin. Keneltä tilaisimmekaan sen ison toimituksen..?

Hinta-laatusuhde on ongelmallinen. Vaikutuksen tehdäkseen hinnan on oltava melko korkea, sillä arvostuksen määrä on tarkistettavissa suoraan Alkon nettisivuilta. Kallis on kallis myös antajalle, halpa taas herättää negatiivisia tuntemuksia. Verotuskäytännön mukaan alkoholilahjat katsotaan poikkeuksetta edustuslahjoiksi, josta syntyneistä kuluista ei saa tehdä arvonlisäverovähennyksiä eivätkä ne ole tällä hetkellä vähennyskelpoisia myöskään elinkeinoverotuksessa.

Sisällön nauttimisen jälkeen viinistä ei jää paljon käteen: vain vieno päänsärky ja pullopantin hinta. Seuraavana päivänä marketissa tyhjien pullojen kilinä rytmittää liikettä, kun käsi sujahtaa eräältä toimittajalta saadusta ekologisesta kestokassista palautusautomaattiin. Kassi on palvellut jo pitkän aikaa, mutta on edelleen lähes uudenveroinen. Tämä on kyllä ollut hyvä lahja! Viinipullo liukuu automaatin sisään muiden vastaavien kanssa, unohtuen saman tien.

Kuitin siirtyessä joululahjaksi saatuun brändättyyn lompakkoon mieleen muistuu, että kolikothan ovat taas loppu. Onneksi avaimenperässä on edellisellä viikolla tapaamisessa saatu poletti. Kärryjen siirtyessä maitohyllyjen väliin on viini unohtunut jo kokonaan. Mitäs tänään syötäisiin? Ehkä voitaisiin grillata, meillähän on se hieno välinesetti jonka sain juuri vakuutusyhtiöltä…?

Mietitään siis lahjan vaikuttavuutta pidemmälle, eikä vain sitä miten asian saisi hoidettua helposti ja nopeasti. Helppous ja nopeus eivät nimittäin poissulje persoonallisempaa lähestymistapaa tai tarkoita automaattisesti kalliimpaa hintaa.

Voit toki antaa lahjaksi pullon, mutta valitse sellainen, josta ei tule kankkusta vaan iloa koko perheelle!

 

Kuvassa näkyvät hyvinkin persoonalliset alkoholittomat Organic Health kuohujuoma puisessa lahjalaatikossa ja Omenasiepparin glögisetti.