Huippujuttuja

Blogi suhdetoiminnasta, promootiotuotteista, liikelahjoista ja siitä, miten ne auttavat yritystä matkalla huipulle.

B2B-myynti tiimissä

Tiimi toimii ja saadaan palautetta. Näin todettiin Kummelin ensimmäisessä elokuvassa, jossa rallitiimillä meni Pohjola-ralli lähes putkeen. Rallissa jos missä, tiimin merkitys ja tiimityö ovat keskeisessä osassa onnistumista. Mutta niin se on myös liike-elämässä ja meidänkin alalla. Olemme nyt viimeisen vuoden aikana päässeet sitä kokeilemaan ja todenneet sen hyvin voimaannuttavaksi tavaksi työskennellä.

Työmme High Peakilla on usein melkoista yksilösuorittamista. Jokaisella myyjällä on omat nimetyt, työllä saavutetut asiakkuudet hoidettavana, ja kun on kyse myyntityöstä ja tuloksellisesta palkitsemisesta, niin omista asiakkaista tulee pidettyä kynsin ja hampain kiinni. Kun asiakkuutta hoitaa yksin, asiakassuhde vakiintuu ja luottamus ihmisten välillä kasvaa. Myyjä tietää asiakkaan ostohistorian ja käytetyt sekä toteuttamatta jääneet ideat. Myös asiakkaan vuosikello tulee tutuksi, jolloin palveleminen on entistä helpompaa ja asiakkaalle vaivatonta. Vaikka myyjien työ on samankaltaista, asiakkaat ovat kuitenkin erilaisia. Joskus asiakassuhde on niin erityinen ja tuttu, että myyjä osaa unissaankin ehdottaa sopivat tuotteet eri tilanteisiin asiakkaan brändin ja graafisen ohjeistuksen mukaisesti.

B2B- kaupankäynnissä, jossa yritykset tarjoavat yrityksille tuotteita ja palveluita, löytyy tiimityöskentelystä useitakin positiivisia puolia. Lähtökohta on se, että molemmat yritykset saavat aineellista ja rahallista hyötyä tehdystä työstä. Erityisesti silloin kun asiakkuus on kokoluokaltaan suuri ja vuosittainen tarve mainos- ja liikelahjoille on volyymiltään iso, on hyvä, että kokonaisuutta on hallitsemassa useampi myyjä. Toisen muistiin voi tukeutua, jos omassa on parantamisen varaa. Tiimissä pystymme jakamaan sisäisesti asiakkaan tuotetarpeet eri sektoreihin. Toinen voi esimerkiksi hoitaa asiakkaan yritystekstiilit ja toinen promotuotteet, toinen kesä- ja toinen joululahjat. Näin työskentely on tehokkaampaa, eivätkä asiat jää roikkumaan.

Asiakas hyötyy myyjätiimistään ideoiden määrässä ja laadussa. Onhan tuoteideoita miettimässä kahdet aivot yksien sijaan. Meidän tiimissä tätä vahvistaa vielä se, että meillä on eri mittainen kokemus alalta. Tiia on ollut alalla 11 vuotta ja Karitalla toinen vuosi käynnissä, mutta vahva myynnillinen tausta. Näin ollen saamme tuotettua asiakkaalle raikkaita uutuusideoita toimivia kestosuosikkeja unohtamatta. Myös vahva ostokokemus tiimissä takaa asiakkaalle laadukkaimmat ja luotettavimmat tuotteet. Kun kyse on laajemmasta asiakkuudesta, kuten sopimusasiakkuus, jossa tulee hallita kokonaisvaltaisesti asiakkaan brändituotevalikoima, uusien ideoiden merkitys kasvaa entisestään. Tiimin sisäiset ideariihet tuottavat usein parempia ja monipuolisempia ideoita kun yksin pohtiminen. Toki meillä High Peakilla on tapana jakaa avoimesti ideoita myyjien kesken yli tiimirajojenkin.

Asiakkaan etu tiimityöstämme on sekin, että myyjä on lähes aina saatavilla asiakkaan tarvitessa. Jos toinen on varattuna, toinen voi palvella kiireisessäkin asiassa. Tiimissä voimme myös sopia töiden hoitamisesta vuosilomien tai mahdollisten sairaslomien aikana, jolloin tämän ei tarvitse asiakkaan suuntaan näkyä juuri mitenkään. Tiimikaveria on helpompi tuurata, kun asiakkuutta on yhdessä hoidettu. Etukäteen mietitty briiffi tiiminjäsenelle keskeneräisistä töistä ja selvitettävistä asioista on tärkeä, jotta tuuraaja pystyy hyppäämään toisen tuolille kuin omallensa.

Parasta meidän tiimissä on yhteishenki ja toisen sparraus ja tsemppaus. Tiimissä pitää pystyä luottamaan työkaveriin ja myös antamaan tukea ja kannustusta. Hyvä tiimikaveri uskaltaa pyytää apua ja voi luottaa saavansa sitä. Lisäksi meillä on hauskaa. Välillä vähän liiankin hauskaa. Mutta nauru pidentää ikää ja piristää päivää kummasti. Kun on löytänyt tiimiläisensä kanssa oikean sävelen ja pystyy olemaan toisen edessä oma itsensä, sujuu työntekokin paljon sutjakammin. Huonoina päivinä voi toisen huumori pelastaa loppupäivän. Ja huumoria ainakin löytyy meidän tiimistä. 😉

Terkuin tehokaksikko,

Tiia & Karita

Jätä kommentti